bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Ливадско синьоглавче, действие и приложение на билката

SUCCISA PRATENSIS МСН. (SCABIOSA SUCCISA L.)

(сем. Dipsacaceae — Лугачкови)

sinioglav4e.jpg
Български народни наименования на билката ливадско синьоглавче

заешки уши, синьоглавче.

Народни наименования в други страни на билката ливадско синьоглавче

Руски - сивец луговой, Hемски - Teufel-Abbiss, Френски -  mors du diable.

Употреба на ливадското синьоглавче като лековита билка

Билката е била известна още от средните векове като лекарствено. Употребява се в нашата народна медицина като укрепително средство, за засилване на апетита и против диария: 1 чаена лъжичка на ситно счукани корени се заливат с 1 чаена чаша вряща вода, след изстиване се прецежда. Доза за един ден. Използва се лекарски контрол. Поради съдържанието на дъбилни вещества се употребява също и за щавене на кожи.

Характерни особености на билката ливадско синьоглавче

Ливадското синьоглавче  е красиво многогодишно тревисто растение. Корените са до 4 см дълги, до 2 см дебели, твърди, жилави, тъмнокафяви. Стъблото е изправено, с две срещуположни разклонения в горната си част, голо или влакнесто, до 80 см. Приогновните листа са елипсовидно-ланцетни, повечето приземни, целокрайни, с къси дръжки. Стъблените листа са само 2 — 3 чифта, срещуположни, ланцетни, със сраснали във влагалище дръжки, голи. Цветовете са събрани на дълги дръжки в главички, обвити в няколко листчета. Всички цветове са с еднаква големина. Всеки цвят е снабден с двойна чашка — външна и вътрешна. Външната чашка е във вид на тръбица с 4 ребра и 8 бразди. Вътрешната чашка е дисковидна, с 4 — 5 зъбчета или четинки. Тичинките са 4. Венчето е 4-делно, синьо, рядко розово или бяло. Плодът е семка. Цъфти през втората половина на лятото до късна есен.

Основно действие на билката ливадско синьоглавче

Полезните свойства на ливадско синьоглавче се дължат на веществата, включени в състава му. Коренът на растението има антихелминтни и диуретични действия, листата и билката се използват за заздравяване на рани, има бактерицидно, отхрачващо, диуретично и слабително действие.

Лечебни свойства на билката ливадско синьоглавче

Използването на ливадско синьоглавче се препоръчва при заболявания на горните дихателни пътища (кашлица, хрема и задух). В този случай се използва отвара от корена на растението, той има отхрачващ ефект. Също така отвара от корена на ливадско синьоглавче помага за облекчаване на главоболие и болка в стомаха. Антисептичното и лечебно свойство на ливадско синьоглавче определя използването му за лечение на кожни заболявания и язви. Прилага се външно под формата на лосиони, компреси, лапи. Също такабилката е добър антисептик, препоръчва се за лечение на порязвания и ожулвания. В този случай се използва прясна, ситно нарязана или изсушена. Отварата от корена на ливадско синьоглавче е лек срещу глисти, също има диуретично и слабително действие. 

  • Чай при Грип и простуда, насипен

    Чай при Грип и простуда, насипен

    Цена: 8,99 лв.


  • Разпространение на билката ливадско синьоглавче

    Почти в цяла Европа, Русия (европейската част, Западен Сибир, Кавказ), Северна Америка. У нас се среща из влажните ливади и гори в планинските и предпланинските райони в западната половина на страната ни, над 1000 м надморска височина.

    Употребяема част на билката ливадско синьоглавче

    Корените (Radix Morsus Diaboli).

    Време за бране на билката ливадско синьоглавче

    Март — април.

    sinioglav4e_.jpgНачин на бране на билката ливадско синьоглавче

    Корените се изкопават през пролетта в началото на вегетацията на билката, веднага се измиват и се оставят да се отцедят, като същевременно се изчистват от надземните части.

    Начин на сушене на билката ливадско синьоглавче

    Провежда се на слънце или в закрити помещения, но със силно въздушно течение, като се разстила на тънък пласт.

    Рандеман на билката ливадско синьоглавче

    От 5 кг свежи корени се получава 1 кг сухи.

    Съхранение на билката ливадско синьоглавче

    В сухи и проветриви помещения.

    Съдържание на билката ливадско синьоглавче

    Не е още достатъчно проучено. В билката са намерени сапонини, дъбилни и багрилни вещества, аморфният глюкозид скабиозид, захари и други още неуточнени съставки.

    Нежелани реакции на билката ливадско синьоглавче

    Тъй като това растение е малко проучено е забранено използването му от бременни и кърмещи жени, деца под 12 години, хора с алергии и индивидуална непоносимост.

    Съчетание с други билки на билката ливадско синьоглавче

    Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт.


    Продукти свързани със статията

    1. Шипка люспа - без семки, за шипков мармалад и чай, Rosa canina
    2. Дива сушена Черна боровинка - лечебна, за очите, Vaccinium myrtillus
    3. Глог черен плод,за сърце и при високо кръвно, Crataegus pentagyna
    4. Липа лист -  при сърцебиене и високо кръвно налягане, Tilia cordata