bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Бял синап, действие и приложение на билката

SINAPIS ALBA L. (BRASSICA ALBA BOISS.)

(сем. Cruciferae — Кръстоцветни)

  • Бял синап семе цяло - при ревматизъм, Sinapis alba

    Бял синап семе цяло - при ревматизъм, Sinapis alba

    Цена: 1,28 лв.

  • Бял синап на прах – Синапено брашно, при ревматизъм, Sinapis alba
  • sinap.jpgНародни наименования в други страни на бял синап

    Aнглийски - white mustard, Руски - горчица белая, Немски - Weiser Senf, Френски - moutarde blanche.

    Употреба и действие на белия синап

    Белият синап е бил известен като културна билка още от стари времена в средиземноморските страни — Италия и Гърция.

    Семената се употребяват в народната медицина — счукани във вид на брашно, по 2 чаена лъжичка с малко мед като лаксативно средство, което се дължи на съдържащите се в семената слузни вещества. Смлени на брашно 2 — 3 г и смесени с малко мед семена от белия синап се употребяват и при бронхит, кашлица и др.

    Тлъстото масло, което се получава от семената, има златножълт цвят, сравнително високо йодно число и по вкусови качества не отстъпва на слънчогледовото. To се използва във фармацевтичната промишленост.

    Характерни особености на бял синап

    Белият синап е едногодишна тревиста билка. Коренът е вретеновиден, проникващ надълбоко в почвата. Стъблото е изправено, до 1 м високо, разклонено, облистено, покрито с остри, твърди, власинки. По-рядко то е голо, зелено до синьозелено. Листата са лировидно пересто изрязани, с по-едър краен дял, с до 5 см дълги дръжки — намаляващи постепенно по дължина нагоре по стъблото. Листата нагоре по стъблото също постепенно намаляват размерите си. Цветовете са събрани по върховете на стъблото и разклоненията му в гроздовидни съцветия, разположени на 5 — 8 см дълги дръжки. Чашелистчетата са 4, дълги до 6 см, жълтозелени, голи, разширени. Външните чашелистчета са удължени, със закръглени върхове, а вътрешните са продълговато-овални, със заострени върхове. Венчелистчетата са лимоненожълти. Външните тичинки са подребни от вътрешните. Плодовете (шушулките) са 2 — 4 см дълги, 3 — 4 мм широки, четинести, с почти цилиндрична форма, с 2 — 6 прищипвания между семената, покрити на гъсто с твърди, разперени власинки, рядко голи, със силно сплеснато и изострено носче. Капачетата на шушулката завършват с мечовиден нос, дълъг 1 — 2 см. Всяка шушулка съдържа 3 — 6 кръгли, бледожълти или светлокафяви гладки семена. Цъфти през юни — юли. Вегетационният период на билката е до около 100 дни.

    Разпространение на бял синап

    Билката произхожда от Средиземноморието, Италия, Гърция и от Русия (Крим). Разпространено е като плевел в голяма част на Европа, Югозападна Азия, Северна Африка, Индия, Китай и Северна Америка. Отглежда се най-много в Русия, а също в Швеция, Дания, Холандия и Северна Америка. У нас е разпространено като плевел из посевите, равнините и предпланините или като бурен в североизточните райони на страната и в Тракийската низина. Отглежда се в ограничени размери в североизточните райони на страната и в Дунавската равнина.

    Отглеждане на бял синап

    Билката е светлолюбива. Вирее добре на песъчливоглинести почви с достатъчно влага, но не понася кисела почвена реакдия. Поради това е необходимо варуването на почвата с 300—400 кг/дка вар и особено когато то е извършено при предшественика, се получават много добри резултати.

    Употребяема част на бял синап

    Семената (Semen Sinapis albae, Semen Eiricae albae).

    sinap_.jpgВреме за бране на бял синап

    Брането се провежда, когато шушулките на билката пожълтеят и започнат да засъхват, зърната в тях добият нормалния за този вид цвят, във фаза, когато и листата започнат да съхнат и отпадат. В нашата страна това става обикновено към средата на юни. Билките се ожънват, без да се навързват на снопи, и се оставят разстлани за 2 — 3 дни, за да се доизсушат. След това се овършават на харман или на вършачка. Добивите са средно към 90 кг семе от 1 дка.

    Съхранение на бял синап

    В сухи и хладни помещения. Да се пази много от влага.

    Съдържание на бял синап

    От 0,2 до 1% етерично масло, около 2,5% синалбин (съдържащ сяра глюкоалкалоид), ензима мирозин, който подобно на синигрина от черния синап при хидролиза се разпада на глюкоза и синалбин — синапено масло, което химически представлява параоксибензилизотиоцианат. То, както и етеричното масло от черния синап, е париво, лютиво, но без миризма, понеже не е летливо.

    Билката съдържа още до 30% неизсъхливо тлъсто масло, до 25% белтъчини и слузни вещества, до 10% минерални вещества, фермента мирозиназа и др.

    От билката са изолирани и 3 флавоноидни глюкозида(А, В и С), които се съдържат най-много в листата и цветовете, както и някои индолови деривати. Установено е, че синалбинът се намира в зародиша на семето.

    В проценти на абсолютно сухо вещество белият синап има следния химичен състав: суров протеин — 24, сурови мазнини — 3,5, безазотни екстрактивни вещества — 35,5, минерални вещества — 13,9К калций — 3,1, фосфор — 0,6.

    Тлъстото неизсъхливо масло от белия синап (Oleum Sinapis pingue) е тъмножълта течност с приятна миризма и характерен своеобразен вкус. В състава на тлъстото масло влизат до 52% ерукова, до 28% олеинова, до 24% линолева, до 2% палмитинова и до 1% линолева и арахинова киселина. Билката съдържа още глицеридите на ерука киселини, стеарин, арахиново и линолево масло.

    Противопоказания на бял синап

    Да се внимава да не се предозира. Продължителния прием на билки и билкови препарати трябва да бъде обсъждан с лекуващия лекар.

    Продукти от бял синап

    като cлaбитeлно средство се изпозлват цeли ceмeнa oт бял cинaп;
    пacтaтa направена oт бял cинaп ce изпoлзa като пoдпpaвĸa;
    в салатите се изпозлват лиcтa oт бял cинaп
    бpaшнoто oт cинaп се изпoлзвa c тepaпeвтичнa цeл за oблeĸчaвaне на бoлĸи, пpи бpoнxити; цeфaлaлгии, пнeвмoнии, peвмaтични зaбoлявaния, ишиac, мигpeни и лyмбaгo;

     

    Продукти свързани със статията

    1. Бял синап на прах – Синапено брашно, при ревматизъм, Sinapis alba
    2. Бял синап семе цяло - при ревматизъм, Sinapis alba

      Бял синап семе цяло - при ревматизъм, Sinapis alba

      Цена: 1,28 лв.