ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ * БИЛКОЛЕЧЕНИЕ * НАТУРАЛНИ СРЕДСТВА


За правилното събиране, съхраняване и приготвяне на лечебните билки


Пресните билки човек може сам да си набере през ранна пролет, понякога още от края на февруари, та чак до ноември. Някои от тях могат да се намерят даже и през зимата под снежната покривка, ако човек преди това си е забележел местонахождението им (напр. змийското мляко). За през зимата може да се приготви един не твърде голям запас от изсушени билки. За целта ние си ги набавяме в момента на най-голямото им съдържание на лечебни вещества. при ЛИСТАТА - преди и по време на цъфтенето.КОРЕНИТЕ се изравят в ранната пролет или през есента.ПЛОДОВЕТЕ се събират по време на зреенето. При това трябва да се има предвид следното: Берат се само здрави, чисти растения, по които няма паразити! Билките да се събират в слънчеви дни в сухо състояние, когато росата вече е преминала. Цветчетата и листата да не се натискат при събирането и за това да не се използуват найлонови пликчета и чанти! Билките почват да се потят и по-късно при съхненето почерняват.

СПРАВОЧНИК / ТЪРСЕНЕ

Custom Search

Главесто зеле — Brassica oleracea L var capitata L.


Описание

Главестото зеле има плътно кочановидно централно стъбло, а ли-стата са събрани в розетка и са завити плътно навътре. Образуват се главести вегетационни тела с различна форма, големина и багра. У нас се отглежда бяло и червено главесто зеле. 

Разпространение

С многобройните си разновидности и стотици сортове зелето се отглежда във всички страни с умерен климат и е една  от най-важните зеленчукови култури.


Химичен състав

Освен като основна съставка на българската национална кухня бялото главесто зеле се използува и като ценно лекарство, тъй като съдържа  вещества  с  доказано лечебно  действие. В сок от прясно зеле е открит фактор с противоязвено действие, наречен противоязвен витамин или витамин U.

Установено е, че този фактор съдържа метилметионин. В зелевия сок са доказани значителни количества от някои липо-тропни вещества, като холин, бетаин, инозитол и метилметионин. Тези вещества препятствуват отлагането на мазнините в черния дроб и определят благоприятния лечебен ефект при хронични чернодробни заболявания. 

Зелето съдържа 30—40 мг%. витамин С, почти колкото и лимоните. Витамин С се запазва и в киселото зеле. Съдържат се също витамини от групата В и витамин Р. Белтъчините на зелето са пълноценни, защото съдържат редица незаменими аминокиселини, а заедно с тях и специфични ферменти, които разграждат белтъчните вещества. Минералният състав на зелето е твърде разнообразен, включващ и редица микроелементи. С богатия си и интересен състав бялото зеле е много ценен хранителен, диетичен и лечебен продукт, който още от дълбока древност с успех е използуван в народната медицина на редица страни.

Действие. Кои болести лекува?

езсъние;  лавоболие; отлично средство за укрепване на организма; - спомага за бързо заздравяване на рани и на повърхностни изгаряния чрез лапи;истата му се използват при ревматични и подагрени заболявания и при радикулити;- за ускоряване на перисталтиката на червата и „измитането" от храносмилателната система на натрупаните токсини; -лечение на щитовидната жлеза; -при болни бъбреци и диабет; -съдържа антимикробни и противовъзпалителни вещества; -съдържа уникалния витамин У. Този витамин спомага за лечение на язвата на стомаха и дванадесетопръстника; -спомага за зарастване на костите и растежа на косата;екува косопад, колит, запек, чревни инфекции, затлъстяване, туберкулоза, заболявания на черния дроб, сърдечна склероза, пясък и камъни в отделителната система.

Лечебното действие на сок от прясно зеле при язвена болест е потвърдено върху опитни животни, при които предпазва от развитието на експериментални язви. Киселинността на стомашния сок и активността на пепсина в него не се променят. Благоприятният ефект cе свързва със засилената секреция на муцин, който предпазва лигавицата от дразнене, както и със съдържащия се в зелето витамин С.

Приложение

Сок от главесто зеле (в пресен и изсушен вид) се прилага освен за лечение на язвената болест и като средство, тонизиращо двигателната функция на стомаха и червата. Той отстранява запека, болката, подтиска гаденето и повръщането. Прилага се и при възпаление на жлъчните пътища.


Начин на употреба

Сокът от главесто зеле се използува в прясно състояние по 1/2 кафена чаша 2—3 пъти дневно преди ядене. Прилага се и в изсушен вид, смесен в равни количества със захар по 1—2 супени лъжици, разтворени във вода и приети 30 минути преди хранене.


Рецепти със зеле при броблеми с коленете – тук.

Зелев лист за стави с мед, сол и содатук.

Рецепта със зеле срещу язва на дванадесетопръсника със зеле и водка – тук.

Защо зелето e полезно?

7 Причини да пиете ферментирал зелев сок. – тук.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Статии