Кактуси11 юли 2008

Алое - Aloe

Създадено от gradinar
петък 11 юли 2008 - 16:49:58
Aloe.jpg aloe_ferox.jpg Aloe_Vera.jpg Aloe_vera_bush.jpg spiral_aloe.jpg

aloe.jpg
Семейство: Лилиеви – Liliaceae

Произход: Южна Америка, Южна Африка

Описание:
Повсеместно разпространено растение, известно и в България като “кактусът – чудотворният лек за всички болести”. Съществуват около 1500 подвида алое, разпространени са преди всичко в местности с пустинен, горещ и сух климат, където в продължение на много месеци не вали дъжд. За да преживее критичния сух период, изтощеният корен, в който не е останала никаква влага, поддържа големината и развитието на растението, като автоматично произвежда в своите разклонения защитни субстанции, които поддържат живота на растението. Тези т.нар. биогенно стимулиращи субстанции, само на Алое вера / Aloe vera (Aloe ferox), все още не са напълно химично изследвани, но, пренесени в човешкия организъм, активизират тъканите на всички системи и довеждат изтощения от болест организъм до цялостна регенерация.
Отделните цветове представляват тръбички, увиснали надолу. Старите екземпляри цъфтят напролет, като цветовете варират от тъмно червено през оранжево и розово до светло жълто.


Интересното при този вид растения е, че съдържа около 95% вода. Предпочита умерени температури, като е добре амплитудата между дневни и нощни температури да е голяма. Зимата се държи при 10-12 градуса, но издържа до 6 градуса. Обича силно осветените помещения, а също и не много силната слънчева пряка светлина. От прелета до есента се полива така, че почвата да се държи умерено влажна , а зимата се полива много рядко-около един път в месеца.

Поради това, че алоето съдържа 95% вода, то е изключително топлолюбиво и неустойчиво на студ. Алоето е силно светлолюбиво растение. Почвата трябва да бъде умерено наторена и силно дренирана. През лятото трябва да се полива умерено. От пролетта до късна есен може да се държи навън - в градината или на балкона. През зимата се съхранява на светло и прохладно място и се полива крайно умерено колкото да не засъхнат корените му. По време на интензивния растеж може да се тори със слаб разтвор на минерални торове, но не по-често от 1 път на 10 дни.
Видове:
1. Алое ферокс (А. вера)
Aloe ferox (A. vera)
2. Алое аристата ( с по-големи шипчета)
Aloe aristata
Алоето е градинско цвете, но някои екземпляри са саксиини и подходящи за стайно отглеждане. Ако алоето е на открито, то трябва да бъде посадено на слънчево място или на прошарена сянка. В стайна обстановка трябва да се държи в близост до източник на топлина и близо до прозорец, за да се набави нужното количество слънчева светлина.

Отглеждане и грижи:
Размножаване:
Размножава се чрез семена и чрез връхни резници. Алоето се размножава от страничните и горни филизи, които, след като се отрежат се оставят да засъхне на открито 2-3 седмици. Резницата се засажда в глинена почва, смесена с едрозърнест пясък и се оставят на светлина в топло помещение. Първите две седмици не се поливат. След появата на корени се поливат внимателно. Като мине известно време и растението придобие здрав вид се пресажда в невисока саксия с пръст и пясък. За да не загният корените му, е необходим хубав дренаж.

Пръскане:
Не се пръска!

Торене:
Пролет и есен – веднъж на 3 – 4 седмици – с тор за цъфтящи растения.

Пресаждане:
Само, когато това е необходимо, т.е. когато корените на растението се подават отдолу на саксията – пролет.

Размножаване:
- Разделяне на розетките – в пръст – отделената розетка трябва да се остави да засъхне;
- Резници – за някои видове, които имат стебла, а не розетки – в пръст; изчаква се разрезът да засъхне;
- Семена.

Опасности:
- Преполиване, води до загниване;
- Мокрене на розетката, води до загниване;
- Висока температура през зимата и обилно поливане, води до загниване.

Проблеми:
- Ако листата станат сухи и кафяви, причинено от засушаване;
- Ако цветът стане белезникав, причинено от недостатъчна светлина.

Други особености:
- Листата са назъбени или покрити с малки шипчета, сочни, със сивкаво метален оттенък.
- Старите екземпляри цъфтят напролет. Отделните цветове представляват тръбички, увиснали надолу.
- Обича проветриво място.
- Лечебни свойства има само Алое вера / Aloe vera (Aloe ferox).


Коментари



създай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 40801
Прочетено: 42483 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.

Theme by Xen