Многогодишни тревисти растения22 август 2008

Енчец (златна пръчица) - Solidago rugosa

Създадено от gradinar
петък 22 август 2008 - 09:59:43

Guldenroede-(Solidago.jpg Solidago_hyb_Baby_Gold_sized.jpg Solidago_virgaurea2.jpg Solidago_canadensis1.jpg

solidagob.jpgЦъфти от от юли до септември. Има вечнозелени ланцетни листа и мъхести стебла и листа. Достига около 1 м. височина.
Цветовете имат тръпчив мирис.
Родината му е Северна Америка.

Народът го нарича още “пръчката на св. Петър”. Това лечебно растение се среща по горски окрайнини, канавки, откоси и оголени горски места. Кичестото, покрито със златисто-жълти цветни звездички, стъбло достига височина от около 80 см. Цветовете се събират от юли до октомври. Използуват се при чревни заболявания и чревни кръвотечения. Като отично лечебно средство енчецът се препоръчва обаче предимно при бъбречни заболявания.

Много aтрактивен многогодишен храст, който образува съцветия от златисто-жълти цветове на гъсти метлици.


Цветовете и листата на енчеца действуват охлаждащо и тъй като растението отводнява, то се препоръчва при бъбречни болки и болести на пикочния мехур.

Големият швейцарски природолечител, пастор Кюнцле, разказва в своите статии за един около 45-годишен мъж, който имал тежко бъбречно заболяване, от което ставал все по-зле. В крайна сметка единият бъбрек трябвало да бъде махнат. Другият бъбрек също бил загноясал и не можел да работи добре. Тогава мъжът започнал лечение с енчец.

Той смесвал енчец, енювче и жълта мъртва коприва в равни части, приготвял си от сместа чай и пиел на глътки от три до четири чаши Всеки ден, вследствие на което страданията му напълно изчезнали. Както той казал - за 14 дни.


В комбинация с енювчето и жълтата и бяла мъртва коприва, енчецът помага даже при спаружване на бъбреците, лошо оросяване на бъбреците и изкуствен бъбрек.


Всички душевни вълнения на човек се отреагирват през бъбреците, поради което след психически шок, бил той от внезапната смърт на близък човек или някакъв друг нещастен случай, винаги бъбреците са тези, които най-много пострадват. Енчецът се е доказал в практиката като лечебно растение, което отлично влияе върху емоционалния живот на човека. По тази причина, при разочарования и други душевни натоварвания задължително трябва да се пие чай от енчец.

Ангелът на лечебните билки стои непосредствено до енчеца. Ние усещаме уравновесяващото действие на това растение при тежки душевни вълнения като една ръка, която ни гали и успокоява. Дори самото съзерцаване на енчеца сред природата ни действува успокояващо. Трябва да сме благодарни, че имаме до себе си едно, носещо толкова утеха, растение.

Полива се умерено, но издържа и засушавания.
След като прецъфти се подрязва, за да не се разпространят семената.
Трябва да се тори.

Вирее най - добре на слънце. Предпочита добре отцеждаща се, песъклива почва. Не е необходимо почвата да е богата на хранителни вещества.

Привлича пеперуди, бръмбари, оси. Подходящо за рязан цвят. Подхожда си с астри, рудбекия, хризантема, кампанула и т.н.


Коментари



създай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 19282
Прочетено: 22248 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.

Theme by Xen