Брош - Действие и приложение:

Диуретично, жлъчегонно, слабително и подобряващо храносмелането.

Брош - Описание:

БрошМногогодишно тревисто растение с дълго, хоризонтално и цилиндрично коренище, което е червенокафяво отвън и червено отвътре. Стъблото е четириръбесто, с извити назад шипчета, полегнало, изправено или катерливо, дълго 30 - 125 см. Листата и прилистниците са еднакво развити, почти без дръжки, по форма са елипсовидни, на върха заострени, разположени по 4 - 6 в прешлени. Цветовете са дребни, жълтозелени, групирани по няколко в метловидни полусенници. Чашка почти липсва. Венчето е 4 5-делно, с плоски, разперени дялове. Плодовете са ягодовидни, отначало червени, след това черни, съставени от две кълбовидни части с по едно семе. Цъфти от юли до септември.

Брош - Използвани части:

Използува се коренището (Rhizoma Rubiae tinctorum), събрано през есента, след узряване на семената, или през ранна пролет.

Брош - Начин на употреба:

Препоръчва се под формата на извлек, приготвен от 1 чаена лъжичка корени, накиснати за 8 часа в 250 см3 студена вода. След като се отстрани извлекът (с прецеждане), билката се залива с 250 см3 вряща вода. След 15 мин и вторият извлек се прецежда. Двата извлека се смесват и се изпиват за 1 ден на 4 - 5 пъти. Острият и неприятен вкус ограничава употребата на билката.

Брош - Къде се среща?

Среща се нарядко из цялата страна, предимно в Южна и Източна България  - между храсти, край пътища и градини.